Lasagne med pesto + färssås + bechamelsås

Lasagne är en av mina favoriträtter. Jag tycker om att ha mycket saker i dem så att de blir riktigt mättande.
Här skriver jag med recept på färssås, bechamelsås och pesto. Receptet räcker till ca 8-10 personer.
Glömde ta bra bilder på lasagnen sist jag lagade, så har bara en mobilbild från när den redan är skuren i, haha!
 
Färssås
  • 1 pkt torkad sojafärs
  • 3½ dl röda linser
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor morot
  • ca. 6 champinjoner (då har jag haft väldigt stora champinjoner)
  • 1 burk majs
  • 800g krossade tomater
  • 4 matskedar tomatpuré
  • 4 matskedar ketchup (alt. mer tomatpuré och ett par nypor strösocker)
  • 1½ tsk sambal oelek
  • Svartpeppar, salt, pizzakrydda, chilipulver
Krydda så mycket du själv vill ha.
  • Lägg sojafärsen i blöt i varmt vatten.
  • Koka upp linserna.
  • Hacka grönsakerna.
  • Stek lök, morot, champinjoner och majs.
  • Koka upp ovanstående ingredienser i krossade tomater. 
  • Blanda i resten av ingredienserna. 
  • Krydda.
Bechamelsås
  • ca. 5 dl osötad sojamjölk.
  • 1 dl sojagrädde (för matlagning)
  • 1½ matsked naturell Yofu
  • Vetemjöl (så mycket som behövs för att såsen ska få rätt konsistens)
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk vitpeppar
  • ½ tsk gurkmeja (för färgen)
Yofun går att skippa, men det blir godare med. 
Vispa mycket och länge för att inte få klumpar i såsen.
  • Vispa ihop 1 dl sojamjölk med 1 msk vetemjöl. Låt skjuda på svag värme och vispa.
  • Vispa ner resten av ingredienserna eftersom, fortsätt vispa. Ha så mycket mjöl tills du får rätt konsistens.
  • Låt skjuda ett tag och vispa.
Pesto
  • 2 krukor färsk basilika (spara några blad till att lägga på lasagnen när den är färdig som topping)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk pinjenötter (Sötmandel funkar lika bra)
  • 3 msk olja (jag använder olivolja)
Kör allting i en mixer/med en stavmixer.
 
Utöver detta har jag även i/på:
  • 1 pkt babyspenat
  • Färsk sparris
  • Svarta, urkärnade oliver
  • Tomat (jag hade 3 plommontomater)
  • Soltorkade tomater
  • ca. 4 champinjoner (jag hade väldigt stora)
Lägga lasagnen:

  • Bred ut ett tunt lager bechamelsås på osmörjd form.
  • Lägg ett lager lasagneplattor.
  • Bred ut ett lager färssås. 
  • Klicka på pesto och blanda runt den lite med färssåsen.
  • Lägg ett lager spenat.
  • Droppa över bechamelsås.
Upprepa detta tills du fyllt formen ungefär upp till kanten. Avsluta inte med ett lager lasagneplattor, då blir de stenhårda. Spara ungefär hälften av bechamelsåsen.
  • Bred ut nästan all bechamelsås du har kvar över det sista lagret lasagneplattor.
  • Lägg ut skivade champinjoner så att de täcker hela lasagnen.
  • Skiva tomaterna och lägg ut över lasagnen.
  • Lägg på färsk sparris.
  • Sprid ut oliverna.
  • Droppa över den sista bechamelsåsen.
Grädda på 200 grader i ca 40-50 minuter. Håll uppsikt, och stick med en potatissticka i den för att se att lasagneplattorna blivit mjuka.
  • Ta ut lasagnen efter hälften av tiden och lägg på de soltorkade tomaterna.
  • Toppa till sist den färdiga lasagnen med basilikabladen du sparade.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus