Lasagne med pesto + färssås + bechamelsås
Lasagne är en av mina favoriträtter. Jag tycker om att ha mycket saker i dem så att de blir riktigt mättande.
Här skriver jag med recept på färssås, bechamelsås och pesto. Receptet räcker till ca 8-10 personer.
Glömde ta bra bilder på lasagnen sist jag lagade, så har bara en mobilbild från när den redan är skuren i, haha!

Färssås
- 1 pkt torkad sojafärs
- 3½ dl röda linser
- 1 stor gul lök
- 1 stor morot
- ca. 6 champinjoner (då har jag haft väldigt stora champinjoner)
- 1 burk majs
- 800g krossade tomater
- 4 matskedar tomatpuré
- 4 matskedar ketchup (alt. mer tomatpuré och ett par nypor strösocker)
- 1½ tsk sambal oelek
- Svartpeppar, salt, pizzakrydda, chilipulver
- Lägg sojafärsen i blöt i varmt vatten.
- Koka upp linserna.
- Hacka grönsakerna.
- Stek lök, morot, champinjoner och majs.
- Koka upp ovanstående ingredienser i krossade tomater.
- Blanda i resten av ingredienserna.
- Krydda.
- ca. 5 dl osötad sojamjölk.
- 1 dl sojagrädde (för matlagning)
- 1½ matsked naturell Yofu
- Vetemjöl (så mycket som behövs för att såsen ska få rätt konsistens)
- ½ tsk salt
- ½ tsk vitpeppar
- ½ tsk gurkmeja (för färgen)
Vispa mycket och länge för att inte få klumpar i såsen.
- Vispa ihop 1 dl sojamjölk med 1 msk vetemjöl. Låt skjuda på svag värme och vispa.
- Vispa ner resten av ingredienserna eftersom, fortsätt vispa. Ha så mycket mjöl tills du får rätt konsistens.
- Låt skjuda ett tag och vispa.
Pesto
- 2 krukor färsk basilika (spara några blad till att lägga på lasagnen när den är färdig som topping)
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk pinjenötter (Sötmandel funkar lika bra)
- 3 msk olja (jag använder olivolja)
Utöver detta har jag även i/på:
- 1 pkt babyspenat
- Färsk sparris
- Svarta, urkärnade oliver
- Tomat (jag hade 3 plommontomater)
- Soltorkade tomater
- ca. 4 champinjoner (jag hade väldigt stora)
Lägga lasagnen:
- Bred ut ett tunt lager bechamelsås på osmörjd form.
- Lägg ett lager lasagneplattor.
- Bred ut ett lager färssås.
- Klicka på pesto och blanda runt den lite med färssåsen.
- Lägg ett lager spenat.
- Droppa över bechamelsås.
- Bred ut nästan all bechamelsås du har kvar över det sista lagret lasagneplattor.
- Lägg ut skivade champinjoner så att de täcker hela lasagnen.
- Skiva tomaterna och lägg ut över lasagnen.
- Lägg på färsk sparris.
- Sprid ut oliverna.
- Droppa över den sista bechamelsåsen.
- Ta ut lasagnen efter hälften av tiden och lägg på de soltorkade tomaterna.
- Toppa till sist den färdiga lasagnen med basilikabladen du sparade.
Kommentarer
Trackback