Krämig potatisgratäng!
Nu har jag utvecklat receptet lite på min potatisgratäng, den blev riktigt god den här gången! Den räcker till ca. 6 portioner.
Så här såg gratängen ut innan sitt besök i ugnen:

Krämig Potatisgratäng
- 7-8 normalstora potatisar (fast sort)
- 2 stora morötter
- 1 ½ dl torkad sojafärs
- 2 stora gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 250 ml havre- eller sojagrädde
- 3 ½ dl havre- eller sojamjölk
- 1 dl mjölkfritt smör
- 3 tsk basilika
- 3 ½ tsk paprikapulver
- 1 tsk svartpeppar
- 1 nypa cayennepeppar
- 2 nypor salt
- Några skvättar tabasco (jag snålar inte med den)
- 1 msk Ketchup
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Lägg sojafärsen i blöt i varmt vatten.
- Skiva potatisen och moroten i lagom tunna skivor.
- Häll smör, mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med potatisen och moroten. Låt koka.
- Finhacka löken och blanda i.
- Pressa i vitlöken, eller hacka fint, fint ner den.
- Blanda i all krydda, ketchup, och tabasco samt sojafärsen.
- Låt koka tills potatisen och moroten är mjuk.
- Smöra en ugnssäker form.
- Häll i potatisblandningen i formen.
- lägg på valfri topping.
- Låt stå högt uppe i ugnen i ca 5-7 min, tills att den fått lite färg.

Kommentarer
Trackback